Hitkérdések

Miben hisznek a baptisták?

A baptista közösség a reformáció harmadik ágaként számon tartott anabaptista mozgalom szellemi utóda, protestáns keresztyén felekezet, hitvallásunkról itt, a baptista egyházról itt olvashatsz bővebben. A legrövidebb válasz az, hogy Jézus Krisztusban mint Isten Fiában hiszünk, aki meghalt helyettünk a bűneinkért és feltámadt, hogy üdvösséggel és örök élettel ajándékozzon meg minket.

Mit csináljak, ha szeretném jobban megismerni Istent?

Az első javaslatunk, hogy imádkozz hozzá; kérd, hogy segítsen megismerni Őt. Keress egy közösséget, amely támogathat Isten jobb megismerésében – ha a mi gyülekezetünkben szeretnéd ezt megtenni, írj az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre vagy jelentkezz személyesen alkalmaink valamelyikén.

Általános kérdések

Ki vehet részt a gyülekezet alkalmain?

Bárki, ezért mindenkit bátorítunk arra, hogy látogassa meg az alkalmainkat.

Bármikor be lehet menni az Alsóhegy utcai imaházba?

Abban hiszünk, hogy Isten nem házakban, hanem a szívünkben lakik, így nem is azért járunk el az imaházunkba, mert csak ott találkozhatnánk Vele – hanem azért, hogy közösségben lehessünk együtt Istennel és egymással. Emiatt viszont nem is tartjuk folyamatosan nyitva az imaházat, hanem csak akkor, amikor alkalmaink vannak. Ezek listája itt olvasható.

Kik járnak a gyülekezet alkalmaira?

A gyülekezetünk összetétele teljesen vegyes: férfiak, nők, gyerekek, fiatalok, középkorúak, idősek, különböző háttérrel, különböző családokból – eltérő vagyoni helyzetű és műveltségű emberek. Istentiszteleteinken mindnyájan jelen vannak. A péntek esti ifjúsági alkalmak persze inkább korosztályos alapon működnek.

Ki lehet tagja a Budai Baptista Gyülekezetnek?

Tagsági kérdésekben gyülekezetünk elöljárósága és lelkipásztora az illetékes – aki szeretne tag lenni, kérjük, írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre vagy jelentkezzen személyesen alkalmaink valamelyikén. A tagság persze nem feltétele az istentiszteleteken, imaórákon való részvételnek, azokra mindenkit szeretettel várunk.

Mi történik az imaházban?

Sokféle alkalmunk van, ezek közül a vasárnap délelőtti istentisztelet az, amin a legtöbben veszünk részt. Istentiszteleteinken közösen imádkozunk, éneklünk, olvassuk a Bibliát, meghallgatjuk, hogyan tanít bennünket Isten a lelkipásztorunk vagy más helyi igehirdető szavain keresztül. Ha megnézed a korábbi istentiszteleteinket, az segíthet átlátni, mire számíthatsz.

Gyakorlati kérdések

Hogyan juthatok el az imaházba?

A megközelíthetőségünkről részletesebb információkat itt találhatsz.

Ki kell öltözni?

Nem, gyere úgy, ahogy az neked kényelmes. Van, aki öltönyben jön és van, aki pólóban.

Pénzbe kerül?

Egyáltalán nem, és az alkalmainkon tartott gyűjtések sem jelentenek semmiféle kötelezettséget, bátran kihagyhatók. Csak azoknak szólnak, akiket Isten adakozásra indít.

Lehet esküvőt, keresztelőt tartani az imaházban?

Ha házasságkötésedre nálunk szeretnéd menyegzői istentisztelet keretei között Isten áldását kérni, írj az info címre vagy jelentkezz személyesen alkalmaink valamelyikén. A házasság Isten ajándéka, így hitünk szerint a menyegző feltétele, hogy elöljáróságunk, lelkipásztorunk meggyőződhessen Istenbe vetett személyes, élő hitetekről.

A gyermekkeresztséget nem gyakoroljuk, mindenkit arra bátorítunk, hogy saját döntése eredményeként kötelezze el magát Isten mellett. Ennek nyilvános felvállalása a bemerítkezés (felnőttkeresztség), amit felkészítő beszélgetések szoktak megelőzni.

Mit csináljak, ha gyerek(ek)kel szeretnék részt venni egy alkalmon?

Az imaházunk karzatán van egy gyerekszoba, ahol játékok, kiságyak, valamint külön hangosítás segítenek abban, hogy kisgyerekkel is részt tudj venni. A vasárnap délelőtti istentisztelet alatt több korcsoportban gyermekfoglalkozások zajlanak az emeleti termekben, kétéves kortól felfelé.

Milyen énekeket szokott énekelni a gyülekezet?

Változó, a skála a klasszikus himnuszoktól a kortárs énekekig terjed. Itt és itt a gyülekezetünk által énekelni szokott énekek jelentős hányada megtalálható. A közös éneklésben persze önkéntes a részvétel.

Akadálymentesen megközelíthető az imaház?

Sajnos nem, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk részt venni az alkalmainkon azoknak is, akik mozgásukban vagy más készségeikben korlátozottak. A nagyothallók számára fejhallgatók állnak rendelkezésre, illetve főbb alkalmainkat az interneten élőben is közvetítjük, azokat utólagosan is elérhetővé tesszük.

Szeretnék részt venni a gyülekezet alkalmain, de fuvarra lenne szükségem, mit tegyek?

Írj az info címre és igyekezni fogunk megoldást találni!